Vijesti / Aktualnosti

Arhiva vijesti 2021.

Webinar – Integrirani sustav nadzora i održavanja postrojenja ugroženih eksplozivnom atmosferom

Hrvatska komora inženjera elektrotehnike organizira webinar u srijedu, 17.02.2021. od 13:00 do 14:30 sati. Predavanje će održati g.  Doc.dr.sc. Ivica Gavranić, dipl.ing.el., a sudjelovanjem na webinaru ostvarujete

pravo na 2 školska sata iz stručnog područja. Prijave za webinar počinju 05.02.2021. od 12:00 sati i traju do 17.02.2021. do 12:00 sati ( nakon navedenog termina nema mogućnosti prijave za webinar).

Platforma preko koje će se održati webinar: Vimeo.

Sudjelovanje na webinaru je bez kotizacije, a prijaviti se možete na linku https://prijava.hkie.hr/.

Ukoliko se niste registrirali u sustav prvo morate kreirati korisnički račun, na e- mail adresu koja je upisana u formi stići će sigurnosni mail za potvrdu vaše registracije i nakon toga možete ostvariti prijavu za webinar putem online prijave.

Ukoliko ste već izvršili registraciju u sustav potrebno je samo ispuniti online prijavu.

Tema webinara:

U uvodnom dijelu predavanja daje se kratki prikaz temeljnih pojmova iz područja protueksplozijske (Ex) zaštite u smislu pojave eksplozivne atmosfere, određivanja zona opasnosti, pojave uzročnika paljenja i sl. Nadalje, navodi se Europska i hrvatska regulativa iz područja Ex zaštite.

Centralni dio predavanja prikazuje zahtjeve vezane za održavanje postrojenja ugroženih eksplozivnom atmosferom. Iznose se normativni zahtjevi „tradicionalnog“ pristupa (temeljenog na normi HRN EN 60079-17) te su ukazuje na manjkavosti i necjelovitost ovog pristupa u nekim slučajevima. U nastavku se iznos jedan prijedlog integriranog sustava koji uvodi suvremene dijagnostičke metode i cjeloviti pristup kod ustroja sustava održavanja postrojenja ugroženih eksplozivnom atmosferom.

Od dijagnostičkih metoda navode se, za ispitivanje stanja asinkronih elektromotora, analiza spektra linijske struje namota statora (za utvrđivanje stanja kaveza rotora) te analiza odziva na udarni napon (za utvrđivanje stanja izolacijskog sustava namota statora).

Posebno se ukazuje i na važnost educiranosti odgovornih osoba (projektanata, izvođača, održavača, nadzora i sl.).

Predavanje sadrži i primjere pregleda i ispitivanja stanja protueksplozijske zaštite Ex uređaja, uključujući i fotografije i video zapise.

Sve vijesti