Vijesti / Aktualnosti

Arhiva vijesti 2021.

Webinar – Elektronička komunikacijska infrastruktura i mreža zgrade

Hrvatska komora inženjera elektrotehnike organizira webinar u četvrtak, 28.01.2021. od 13:00 do 14:45 sati. Predavanje će održati g.  Vladimir Žuti, dipl.ing.el., a sudjelovanjem na webinaru ostvarujete pravo na 2 školska

sata iz tehničke regulative. Prijave za webinar počinju 20.01.2021. od 13:00 sati i traju do 28.01.2021. do 11:00 sati ( nakon navedenog termina nema mogućnosti prijave za webinar).

Platforma preko koje će se održati webinar: Vimeo.

Sudjelovanje na webinaru je bez kotizacije, a prijaviti se možete na linku https://prijava.hkie.hr/

Tema webinara: Projektiranje elektroničke komunikacijske mreže i infrastrukture (skraćeno: EKMI) zgrade. Objašnjava se primjena povezanih propisa projektiranja i gradnje EKMI-ja zgrade te se navode upute, smjernice i priručnici za projektiranje, koji bi morali znatnije pomoći projektantima prigodom projektiranja te doprinijeti projektiranju na način ujednačavanja projekta s nekoliko tipičnih rješenja „špranci“. Glavni projekti zgrade u dijelu EKMI-ja trebaju biti kvalitetniji i ujednačeniji, što bi olakšalo postupak izdavanja potvrda glavnog projekta od strane HAKOM-a, a u konačnici postavljena EKMI zgrade omogućavala bi jednostavno priključenje korisnika od strane operatora. Navode se i neke neusklađenosti propisa i otežane okolnosti priključenja korisnika zgrade od strane operatora, pružatelja elektroničke komunikacijske usluge te se nude smjernice za rješavanje nastalih zapreka. Usavršavanje vještine projektiranja EKMI-ja zgrade treba se usredotočiti na primjenu jednostavnih uputa i smjernica, kojima se pojednostavnjuje primjena vrlo opsežne i tehnički zahtjevne građe propisa i normi, koje se učestalo mijenjaju ili nadopunjuju. Poticaj motivacije usavršavanja vještine projektiranja u dijelu elektroničkih komunikacija je i povećavanje obima (naplativog) posla te nametanje od strane projektanta nužnost projektiranja na način kako je propisano, odnosno zapriječiti investitorima nedozvoljene uštede. Krajnji učinak je vrlo veliki doprinos razvoju širokopojasnog pristupa u RH, jer je stanje postojećih instalacija velika zapreka bržem razvoju. U prezentaciji navode se i propisi u vezi korištenja postojećih instalacija od strane operatora te postupak rekonstrukcije i nadogradnje.

Sve vijesti