Vijesti / Aktualnosti

Aktualne vijesti 2021.

KORPORATIVNA KOMORSKA KARTICA ZA DIGITALNO POTPISIVANJE DOKUMENATA U SUSTAVU E-dozvola

AKTIVACIJA korporativne kartice i upute o promjeni izgleda potpisa

 

Poštovani članovi Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, projektanti,

u nastavku Vam dostavljamo upute vezane za aktiviranje korporativne komorske kartice, te za izgled elektronskog potpisa.

 

Nakon primitka korporativne e-iskaznice, istu treba aktivirati. Uz karticu (ako je osobno uručenje) ili nekoliko dana kasnije (ako je kartica dostavljena), dobije se sigurnosna omotnica koja sadrži inicijalnu lozinku za aktivaciju korisničkog računa. Potrebno je pripremiti čitač kartica (integriran u računalo ili vanjski USB čitač kartica). Čitač kartica je uređaj koji omogućuje komunikaciju s elektroničkim dijelom kartice.

Važno!

Rok valjanosti certifikata (identifikacijskog i potpisnog) korporativne iskaznice iznosi tri godine od datuma izdavanja ukoliko se isti ranije ne opozovu od strane nadležnog RA ureda. Korporativnu iskaznicu je potrebno preuzeti najkasnije 120 dana od datuma izdavanja. Ukoliko se iskaznica ne preuzme u navedenom roku, nadležni RA ured radi opoziv iskaznice i ista se šalje na uništavanje.

 

Upute za aktivaciju te sve informacije vezano za korištenje nalaze se na sljedećem linku:

 

VIDEO PRIKAZ: Aktivacija korporativne e-iskaznice za digitalno potpisivanje dokumenata

 

Promjena izgleda elektroničkog potpisa na korporativnoj iskaznici:

 

Certifikati na iskaznici (kartici) sadrže sve potrebne podatke te ih je potrebno prikazati kako bi se izgled elektroničkog potpisa uskladio s člankom 15. stavkom 2. Pravilnika o obveznom sadržaju idejnog projekta (NN 118/19).

Potrebno je konfigurirati elektronički potpis tj. promijeniti izgled potpisa jer kartica dolazi sa standardnim potpisom koji ne prikazuje sve tražene podatke.

 

Upute o promjeni izgleda elektroničkog potpisa

 

Obrazac Zahtjeva za izradu korporativne kartice ( Zahtjev za  izdavanje certifikata ) nalazi se ispod ovoga teksta, te ga treba  osobno uručiti djelatnicima AKD uz presliku osobne iskaznice, na adresu AKD - Ured za izvršenje javnih ovlasti i registraciju Kranjčevićeva 5/II. kat, Zagreb svakog radnog dana od ponedjeljka do petka od 8.00 - 16.00 sati.


Napomena: Zahtjev za izradu korporativne kartice, odnosno Zahtjev za  izdavanje certifikata, može se također proslijediti u AKD putem emaila pma@akd.hr  ili ra.ured@akd.hr  samo ako je elektronski potpisan s osobnom iskaznicom, te uz tako potpisan zahtjev dostaviti i presliku osobne iskaznice.


Udaljeni korporativni certifikat za pristupanje digitalnim uslugama te elektroničko potpisivanje


Obavijest o ponudi AKD - udaljeni korporativni certifikat za pristupanje digitalnim uslugama te elektroničko potpisivanje


AKD je uveo novu eRED online aplikaciju za rezerviranje termina.
Više o tome na linku :

https://e-red.hr/mjesta

Upute o načinu aktivacije komorske kartice .pdf Zahtjev za izdavanje certifikata.doc
Sve vijesti