Vijesti / Aktualnosti

Arhiva vijesti 2021.

Webinar 29.04.2021 – Atmosferski prenaponi u pogonu energetskih transformatora

HRO CIGRE i Hrvatska komora inženjera elektrotehnike organiziraju webinar u četvrtak, 29.04.2021. s početkom u 09:00 sati. Sudjelovanje je omogućeno online putem platforme Microsoft Teams. Za pristup predavanju nije potreban korisnički račun, a pridružiti se možete klikom na ovu poveznicu    (putem web-preglednika ili samostalne aplikacije). Predavanje je bez kotizacije, a sudionici ostvaruju pravo na 4 akademska sata iz stručnog područja.

Predavači su: Doc. dr. sc. Božidar Filipović-Grčić (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu),  Dr. sc. Bruno Jurišić (KONČAR - Institut za elektrotehniku)

 

Na predavanju će se obraditi sljedeće teme:

  • Mjerenje i analiza atmosferskih prenapona snimljenih u pogonu energetskih transformatora.
  • Visokofrekvencijski black-box model transformatora za proračun prenesenih prenapona u frekvencijskoj domeni.
  • Visokofrekvencijski model transformatora za analizu prijelaznih pojava u vremenskoj domeni (EMTP).

 

Sažetak:

Izolacijski sustavi energetskih transformatora izloženi su u pogonu dielektričnim naprezanjima uzrokovanim različitim vrstama prijelaznih pojava kao što su atmosferski prenaponi ili rezonantne pojave. Prenaponi visokih frekvencija, poput atmosferskih prenapona, mogu izazvati kvarove na energetskim transformatorima, ali se mogu i prenositi s primarne na sekundarnu stranu te na taj način ugroziti ostalu visokonaponsku opremu koja se nalazi u blizini transformatora. Kod transformatora koji su izloženi takvim pojavama ugrađuju se uređaji za monitoring transformatora koji omogućavaju kontinuirano praćenje stanja transformatora. Podaci iz sustava za snimanje prenapona na energetskim transformatorima i regulacijskim prigušnicama otvaraju mogućnost procjene utjecaja različitih vrsta prenapona na stanje transformatora. Ove podatke moguće je koristiti i za napredne simulacije u programskim alatima za analizu prijelaznih pojava (EMTP). Time se može provjeriti utjecaj prenapona na transformator te njegove okolne komponente. Takve simulacije podrazumijevaju upotrebu naprednih visokofrekvencijskih modela transformatora.

Sve vijesti