Vijesti / Aktualnosti

Arhiva vijesti 2018.

Obavijest o održanom sastanku u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja

Dana 23. listopada 2018. godine, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja gospodin Predrag Štromar sa suradnicima, održao je u prostorijama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sastanak sa predstavnicima Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske komore inženjera elektrotehnike i Hrvatske komore inženjera strojarstva, vezano uz najavljene izmjene Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju.

Na sastanku su stajališta Hrvatske komore inženjera elektrotehnike zastupali Marko Sikirica, zamjenik predsjednika HKIE, Damir Miljački, član Upravnog odbora HKIE i Amela Čizmar, glavna tajnica HKIE.

Tijekom sastanka predstavnici Komora prezentirali su Potpredsjedniku Vlade RH i ministru zajedničko stajalište da se protive prijedlogu kojim se ukidaju profesije ovlašteni voditelj građenja i ovlašteni voditelj radovaodnosno da se isti isključe iz članstva Komore i da se ta regulirana profesija deregulira. Taj prijedlog na sastanku je detaljno obrazložen sadržajno i pravno.

Četiri inženjerske komore predlažu da resorno Ministarstvo povuče sporne izmjene Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju iz zakonodavne procedure te da se u stajalištu Republike Hrvatske o reformi profesionalnih usluga pa tako i u okviru nacionalnog zakonodavstva, posebno naglasi važnost pitanja profesija iz sigurnosnog sektora i to u četiri inženjerske struke arhitektura, građevinarstvo, elektrotehnika i strojarstvo, a ukidanje profesije ovlašteni voditelj građenja i ovlašteni voditelj radova može imati stvarne posljedice na sigurnost ljudi i javno zdravlje i protivno je javnom interesu.

O daljnjim aktivnostima vezanim uz izmjene Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju redovito ćemo Vas obavještavati.

Sve vijesti