Vijesti / Aktualnosti

Aktualne vijesti 2024.

Izvješće - 15. DANI INŽENJERA ELEKTROTEHNIKE

Nakon prošlogodišnjih, po mnogočemu rekordnih, 14. DIE koje smo održali u hotelu Olympia Sky u Vodicama, donijeli smo odluku da za ove jubilarne 15. DIE promijenimo mjesto održavanja kongresa. Nakon analiza pristiglih ponuda odlučili smo se da 15. DIE održimo na otoku Braču u Hotelu Bluesun Elaphusa u Bolu u periodu od 04. do 07.10.2023., i nismo pogriješili.

Ako su prošlogodišnji DIE bili rekordni s 831 sudionikom, što onda reći za ovogodišnje jubilarne Dane na kojima smo imali, nakon zatvaranja on-line prijava, 1024 prijavljena polaznika. Kako je predsjednik Natko Vučković na svečanom otvaranju rekao 210 sudionika, ali dakako to nije bio konačan broj jer se još 48 kolegica i kolega pojavilo na kongres s uplaćenim kotizacijama i priloženim potvrdama, tako da nas je na kraju bilo ukupno 1072. Osim ovoga rekordnog broja sudionika kongresa, imali smo i rekordan broj od 31 izlagača, naših renomiranih elektrotehničkih tvrtki koje su na svojim izložbenim prostorima predstavili najnovija tehnička rješenja iz njihovog djelokruga rada i proizvodnje. Jedan od razloga odabira Hotela Elaphusa  za ovogodišnji kongres bio je i puno veći prostor na kojemu su se mogli postaviti izložbeni štandovi, te unatoč tom većem hotelskom prostoru nego u Vodicama i ove godine je interes naših tvrtki bio prevelik, tako da smo desetak tvrtki nažalost morali odbiti jer više nije bilo slobodnog mjesta da se za njih postave izložbeni prostori.

U odabranim referatima našeg dvodnevnog okupljanja bile su obuhvaćene mnoge teme značajne za rad inženjera elektrotehnike, kako projektanata i nadzornih inženjera, tako i inženjera voditelja građenja i voditelja radova. Nastojali smo obraditi većinu tema koje trenutno zaokupljaju hrvatsku stručnu javnost. Posebno je bilo interesantno na okruglim stolovima i radionicama, a sa skupu ističemo 24. stručna predavanja iz područja elektrotehnike, 7 postera u poster sekciji te radionicu s temom dugoročnih ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora koju je uspješno vodila mr.sc. Tina Jakaša te okrugli stol o iskustvima u primjeni e-građevinskog dnevnika i e-dozvole u organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. 

U radu kongresa sudjelovala je dakle i brojna delegacija našeg resornog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine predvođena Bojanom Linardićem,  ravnateljem Zavoda za prostorni razvoj, te su osim našeg resornog ministarstva pokrovitelji našega skupa bili i Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Splitsko – dalmatinska županija, Općina Bol, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek.

Ove jubilarne 15. godine, kao što smo već rekli, bio je i izniman Interes za naš skup i niza renomiranih elektrotehničkih tvrtki iz RH i inozemstva koje su na skupu imate svoje izložbene prostore, pa smo tako ove godine imali rekordan broj od 31 izlagača u predvorju kongresne dvorane i u hallu hotela te značajan broj sponzora: MICROLINE d.o.o. – generalni sponzor, SIEMENS d.d. – tehnološki partner kongresa, DETAS d.o.o. – zlatni sponzor,  Dalekovod d.d.,   Končar – Motors and Electrical Systems,  nVent i Nabla Slavonija d.o.o.,  OBO Bettermann d.o.o  - svi srebrni sponzori te Elos d.o.o,  Allianz Hrvatska d.d., Encro d.o.o. i IviCom Consulting d.o.o. kao brončani sponzori.

Tvrtke izlagači, uz naše sponzore ove godine su bili: ETI Elektroelement d.o.o., Duplico d.o.o., Elektropartner d.o.o..Elsis d.o.o.,Phoenix Contact d.o.o.,Schneider Electric d.o.o.,Dietzel Gmbh, Nabla Plus d.o.o. i Socomec, Automatika i procesi d.o.o., Vertiv Croatia d.o.o., Lovato Končar d.o.o., Roxtec d.o.o., Danfoss d.o.o., ABB d.o.o., Rittal d.o.o., Erg d.o.o., Metalis d.o.o., Urmet d.o.o., Eaton Gmbh, Disano Illuminazione S.p.a., Lukvel d.o.o., Hilti Croatia d.o.o., Elektrokovina Lighting, Hidroex d.o.o. 

Kako su ovo bili jubilarni 15. DIE važno je istaknuti da smo napravili jednu analizu sudjelovanja naših renomiranih elektrotehničkih tvrtki na svim do sada održanim kongresima, bilo kao izlagači ili kao sponzori, te smo došli do podatka da je do sada aktivno na našim kongresima učešće uzelo ukupno 79 tvrtki, što je itekako respektabilan broj.

Dakle svake godine broj sudionika, sponzora i izlagača permanentno raste što nas veseli i što potvrđuje našu dobru organizaciju i interes struke za ovakvo stručno okupljanje. Sve te činjenice potvrđuju da su se DIE profilirali kao najveći skup elektrotehničke struke u RH, te naša odluka da predavanja i sva popratna događanja skupa prilagodimo ne samo inženjerima članovima HKIE, već i cijeloj elektrotehničkoj struci (projektantima, nadzornim inženjerima, inženjerima gradilišta, inženjerima na održavanju, proizvođačima i zastupnicima elektrotehničke opreme…) pokazala se ispravnom i dalekosežnom, pogotovo što su najnovijim zakonskim okvirom RH sve strukovne komore dobile zadatak okupiti u svoje redove sve djelatnosti iz područja graditeljstva, a ne samo projektiranje i stručni nadzor kako je bilo do sada. Za razliku od nekih drugih sličnih skupova, naš je u svim ovim godinama uvijek bio iznimno posjećen te nam to samo potvrđuje da kolege elektro inženjeri cijene i stručni dio skupa, ali i sva popratna društvena i socijalna događanja, da vole doći na DIE, nešto novo naučiti, ali i vidjeti se s kolegama iz cijele Hrvatske i provesti ugodna tri dana u međusobnom druženju i razmjeni iskustava.

Važno je istaknuti, da smo kao i ranijih godina osim stručnog dijela kongresa, i ove godine dali veliki značaj zajedničkom druženju sudionika i izlagača – naših renomiranih elektrotehničkih tvrtki iz zemlje i inozemstva, tako da smo i ove godine, uz stručna predavanja imati i domjenak svih sudionika u četvrtak navečer, a svečanu večeru u petak, te kongres završiti  u subotu jednim lijepim izletom na obližnju sunčanu elektranu Gornji Humac u izgradnji, te kongres završili zajedničkim ručkom u Supetru.

Osim priznanja domaće stručne javnosti našem skupu, svih ovih godina iznimno pozitivne ocjene stižu i iz sličnih strukovnih udruga u okruženju, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije koji su uvijek naši dragi gosti i predavači, te naša iskustva prenosimo i njihovim strukovnim komorama koje se započele sa sličnim skupovima i za njihove inženjere. Ove godine na 15. DIE bile su prisutne mnogobrojne delegacije kolega inženjera iz Slovenije, Makedonije i Crne Gore, a na marginama kongresa održan je i vrlo uspješan sastanak Međunarodnog odbora kongresa gdje smo s našim međunarodnim kolegama razmijenili iskustva i probleme s kojima se elektrotehnička struka susreće u pojedinim sredinama.

Naše međunarodne delegacije bile su predvođene Kristinkom Chulak, predsjednicom Komore na ovlašteni arhitekti i ovlašteni inženjeri na Republika Sjeverna Makedonija, Vladom Grozdanovskim, rukovoditeljem Odjeljenja za elektrotehniku iste Komore u čijoj delegaciji je još bio i kolega Mile Dabeski. Inženjersku zbornicu Slovenije predstavljao je kolega Ivan Iveta, a Inženjersku komoru Crne Gore predsjednik Organizacijskog odbora 7. Dana elektroinženjera IKCG Željko Maraš i Mladen Terzić član Izvršnog odbora IKCG. Osim naših međunarodnih gostiju skupu su prisustvovali i Igor Božičević – ravnatelj Hrvatsko zavod za norme, prof.dr. sc. Drago Žagar – Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, mr.sc. Željko Vrban – zamjenik predsjednika HERE, Antun Oklopčić -  predsjednik Hrvatske komore inženjera strojarstva, Matko Vetma – zamjenik predsjednice Hrvatske komore arhitekata, Antun Hrgović, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije i Katarina Marčić – načelnica Općine Bol te već spomenuti Bojan Linardić ispred resornog Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

 

Vođenje ovogodišnjeg kongresa povjerili smo šarmantnoj voditeljici Marijani Batinić koja je svoju ulogu odigrala iznimno profesionalno te nam je bila na raspolaganju sva tri dana kongresa, a vodila je na svečanoj večeri dobrodošlice u srijedu navečer i uručenje zahvalnica našim sponzorima i zaslužnim tvrtaka i izlagačima koji nas sve ovo vrijeme prate i koje im je uručio predsjednik HKIE Natko Vučković. Na svečanom otvaranju, za sve sudionika, jedan mali mini koncert održala je i naša poznata čelistica Ana Rucner čiji profesionalan, dojmljiv i energičan nastup još svi pamtimo. Tijekom svečane večere u petak, također pod simpatičnim vodstvom naše Marijane Batinić i naše tajnice kongresa Renate Basare, podijelili smo niz nagrada u okviru organizirane tombole u koju su se uključili skoro svi naši izlagači i sponzori koji su donirali vrlo vrijedne nagrade, a svoj doprinos je dale i HKIE doniranjem jednog kvalitetnog mobilnog printera. Osim izvlačenje tombola, na svečanoj večeri predsjednik HKIE Natko Vučković uručio je i tri prigodne plakete i nagrade za tri najbolja predavanja na kongresu te za najbolji poster.

Skup je bio popraćen i ove godine značajnim medijskim objavama i prije početka skupa ali i tijekom događanja u Bolu. Dobili smo medijski prostor na HRT-u, gostovali smo u radijskim emisijama, a bili smo prisutni i u elektronskim medijima te smo u danom medijskom prostoru iskoristili priliku za najavu našeg stručnog skupa ali i za artikuliranje pozicije elektrotehničke struke u cjelini.

Kao i prošle godine u Vodicama i ove godine smo u naš kongres uveli i neke tehničke novosti. Tako smo i ove godine imali na raspolaganju mobilnu aplikaciju tijekom svih dana kongresa koja je još aktivna trideset dana nakon zatvaranja skupa. Imali smo video i audio prijenos svih predavanja, mogućnost arhiviranja svih materijala kongresa, predavanja, Zbornika, prezentacija, galerije slika, mogućnost glasovanja za najbolja predavanja i najbolji poster. Zahvaljujući našoj dizajnerici Ani Banić Gottlicher imali smo dizajniranu pozornicu u kongresnoj dvorani, naš prijemni pult i sve zahvalnice i nagrade koje smo dodjeljivali i sve je bilo u skladu s novousvojenim dizajnom 15. DIE. Zahvaljujući kvalitetnoj tehničkoj podršci koju smo imali na raspolaganju u Hotelu Elaphusa imali smo 5 LCD projekcija u dvorani, decentnu rasvjetu bine, velike LCD ekrane umjesto standardnih do sada korištenih rool up-ova, LCD toteme na kojima su se mogli pogledavati pristigli posteri. Nadamo se da su sudionici i ove godine ove tehničke mogućnosti obilato koristili ili će ih još trideset dana nakon kongresa moći koristiti.

I na kraju moramo odati veliko priznanje svim djelatnicima hotelske kuće Elaphusa koji su nas s osmjehom na licu, bez ijedne pritužbe sudionika, sve dane kongresa iznimno profesionalno usluživali, a vjerujte da nije lako tako bezprijekorno ugostiti, nahraniti i napojiti preko 1000 sudionika skupa.

Sve to nam daje za pravo da s ovakvom organizacijom DIE nastavimo i ubuduće, da kongres još više unaprijedimo da bude jednako dobro ili još i bolje posjećen i prepoznat od domaće i strane stručne javnosti. Zahvaljujemo se svim kolegama, članovima HKIE koji su sudjelovali na kongresu, sponzorima i pokroviteljima, tvrtkama izlagačima te našim domaćim i međunarodnim gostima, što svake godine u sve većem broju posjećuju naš zajednički stručni skup i na taj način pokazuju da cijene i prepoznaju DIE kao centralno stručno događanje inženjera elektrotehnike te nama kao organizatorima svake godine postavljaju sve zahtjevnije i zahtjevnije zadatke kojima se mi unaprijed radujemo.

Darko Angebrandt, dipl.ing.el. – Predsjednik Organizacijskog odbora 15.DIE

Sve vijesti