Vijesti / Aktualnosti

Arhiva vijesti 2022.

Izvješće - 14. DANI INŽENJERA ELEKTROTEHNIKE

Glavna slika galerije Galerija fotografija

14. DIE održali smo ove godine po treći puta u prekrasnom hotelu Olympia Sky u Vodicama u vremenu od 29.rujna do 01.listopada. Iako smo mislili da je prošla godina, dakle 13.DIE, bila rekordna s preko 650 sudionika, te da je prošle godine ovako veliki broj prijavljenih bila posljedica pandemijske 2020 godine kada kongres nije održan, prevarili smo se u tom zaključku. Naime ove godine, na 14. DIE, potukli smo sve rekorde. Ukupno sa svim sudionicima kongresa, izlagačima, sponzorima, predavačima i gostima u tri dana u Vodicama nas je bilo točno 831.

Ova činjenica definitivno potvrđuju da su se DIE profilirali kao najveći skup elektrotehničke struke u RH ali i u širem međunarodnom okruženju. Za razliku od nekih drugih sličnih skupova, naš je u svim ovim godinama uvijek bio iznimno posjećen te nam to samo potvrđuje da kolege elektro inženjeri cijene i stručni dio skupa, ali i sva popratna društvena i socijalna događanja, da vole doći na DIE, nešto novo naučiti, ali i vidjeti se s kolegama iz cijele Hrvatske i provesti ugodna tri dana u međusobnom druženju i razmjeni iskustava.

U odabranim referatima našeg dvodnevnog okupljanja obuhvaćene su mnoge teme značajne za rad inženjera elektrotehnike, kako projektanata i nadzornih inženjera, tako i inženjera voditelja građenja i voditelja radova. Nastojali smo obraditi većinu tema koje trenutno zaokupljaju hrvatsku stručnu javnost. Posebno je bilo interesantno na okruglim stolovima, a na skupu ističemo 16. stručnih predavanja iz područja elektrotehnike, 2. okrugla stola (jedan s temama energetske tranzicije i jedan s temama primjene BIM tehnologije u elektroenergetskom projektiranju te predavanje i diskusija u organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na temu e-Građevinski dnevnik te rasprava o budućem Zakonu o legalizaciji infrastrukture. Osim prijavljenih 16 stručnih predavanja, za okrugle stolove naše kolege priredili su još 6 uvodnih prezentacija koje su bile iznimno dobro prezentirane te su svi okrugli stolovi bili dinamični i inspirativni za sve prisutne sudionike na kongresu.

Uz prijavljena stručna predavanja centralna tema skupa bila je obrađena na okruglom stolu u četvrtak 29.09. na kojemu su sudionici bili stručnjaci HEP-a, predstavnici HERA-e, savjetnik predsjednika RH za energiju i klimu dr.sc. Julije Domac i predsjednik HKIE Živko Radović. Tema okruglog stola bila je rasprava o Modelima sudjelovanja građana i poduzetnika u zelenoj energetskoj tranziciji s osvrtom na ukupnu svjetsku energetsku krizu.

U svjetlu donesenih bitnih zakona za ovu tematiku, krajem prošle godine, bitno se mijenja pozicija i poduzetnika ali i kućanstava u smislu liberalizacije procesa proizvodnje i prodaje električne energije s naglaskom na OIE, prvenstveno na izgradnju fotonaponskih sustava.

Bilo je važno istaknuti da je novom zakonskom regulativom otvoren prostor za razne oblike pravnog djelovanja i privrede i kućanstava. Ono što do sada nije bilo moguće postaje

uobičajeno kao i u drugim zemljama EU. Ista pravna ili fizička osoba može na svom legalnom objektu u isto vrijem biti i kupac ali i proizvođač električne energije za tržište. Mogući su razni oblici organizacije i kombinacija svih oblika organizacije kod istog pravnog subjekta. Građani se mogu udruživati u energetske zajednice građana (EZG) pa tako će stanari višestambenih zgrada od slijedeće godine moći investirati u zajednički fotonaponski sustav na krovu zgrade i dijeliti ili kompenzirati predanu električnu energiju na svojim brojilima po stanovima (dosada je to bilo moguće samo na zajedničkoj potrošnji zgrada koja je bila u pravilu mala i ograničavala je sustave na male fotonaponske elektrane)

Ovo postavlja nove zahtjeve prema HEP-u koji kao državni servis za spajanje fotonaponskih elektrana na mrežu (ali ne mora nužno biti i otkupljivač proizvedene električne energije) mora napraviti unutarnji preustroj i odgovoriti na očekivani veliki broj zahtjeva za priključenje na mrežu malih i srednjih fotonaponskih sustava.

Također recentne odluke Vlade RH o oslobađanju plaćanja pdv-a na kompletne fotonaponske sustave kao i najava sufinanciranja fotonapona za samoopskrbu kućanstava od strane FZOEU, ali i natječaji u tijeku za poduzetnike (Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo turizma…) koji također nude mogućnosti dodjele bespovratnih sredstava iz programa NPOO-a za projekte OIE, kao i natječaji koji su u najavi, uz konstantni rast cijene električne energije biti će i već jesu generator iznimnog interesa poduzetnika i kućanstava za ulaganje u OIE, prvenstveno u fotonaponske sustava.

Vođenje ovoga okrugloga stola, kao i svih događanja na ovogodišnjem kongresu, povjerili smo šarmantnoj voditeljici Ivi Šulentić koja je svoju ulogu odigrala iznimno profesionalno i vrlo često nas iznenadila svojim poznavanjem energetske i elektrotehničke problematike. Osim kvalitetnog voditeljskog posla Iva Šulentić bila je ove godine zadužena i za medijska praćenja kongresa pa su tako i ove godine 14.DIE bili iznimno medijski popraćeni i prije početka skupa ali i tijekom događanja u Vodicama. Dobili smo medijski prostor na HRT-u u emisiji Hrvatska danas, gostovali smo u radijskim emisijama, a bili smo prisutni i u elektronskim medijima te smo u danom medijskom prostoru iskoristili priliku za najavu našeg stručnog skupa ali i za artikuliranje pozicije elektrotehničke struke u cjelini.

Ove godine smo na naš kongres uveli i neke novosti. Tako smo imali na raspolaganju mobilnu aplikaciju tijekom svih dana kongresa koja je još aktivna trideset dana nakon zatvaranja skupa. Imali smo video i audio prijenos svih predavanja, mogućnost arhiviranja svih materijala kongresa, predavanja, Zbornika, prezentacija, galerije slika, mogućnost glasovanja za najbolja predavanja…U dvorani smo imali decentnu rasvjetu bine s prigodnim gobo-sima i logom Komore, velike LCD ekrane umjesto standardnih do sada korištenih rool up-ova, LCD ekran kod naših izlagača…Nadamo se da su sudionici ove nove mogućnosti obilato koristili ili će ih još trideset dana nakon kongresa moći koristiti. Naša ovogodišnja iskustva sa svim tim „novotarijama“ su iznimno pozitivna i svakako planiramo ove mogućnosti koristiti i na slijedećim našim skupovima.

Važno je istaknuti, da smo kao i ranijih godina osim stručnog dijela kongresa, i ove godine dali veliki značaj zajedničkom druženju sudionika i izlagača – naših renomiranih elektrotehničkih tvrtki iz zemlje i inozemstva, tako da smo, uz stručna predavanja imali i zajedničko druženje s izlagačima, domjenak svih sudionika u četvrtak navečer, svečanu večeru u petak na kojoj su nas zabavljale Slavonske Lole, te kongres završili u subotu jednim lijepim izletom brodom na otok Prvić i posjet Memorijalnom centru Fausta Vrančića, te obilazak kanala sv. Ante i grada Šibenika.

Ove godine na našem kongresu bila je i brojna delegacija našeg resornog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, te su osim našeg resornog ministarstva pokrovitelji našega skupa bili i Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Šibensko – kninska županija, Grad Vodice, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek i Tehnički fakultet Rijeka

Interes za naš skup pokazuje i niz renomiranih elektrotehničkih tvrtki iz RH i inozemstva pa smo tako ove godine imali 22 izlagača u predvorju kongresne dvorane te značajan broj sponzora: SIEMENS d.d. – generalni sponzor, INEL-MONTAŽA d.o.o.– srebrni sponzori te Allianz Hrvatska d.d. i IviCom Consulting d.o.o. kao brončani sponzori

Tvrtke izlagači, uz naše sponzore ove godine su bili: ERG d.o.o., ROXTEC d.o.o., ELEKTROPARTNER d.o.o., PHOENIX CONTACT d.o.o., RITTAL d.o.o., OBO BETTERMAN d.o.o., ETI Elektroelement d.o.o., ALARM AUTOMATIKA d.o.o., DANFOSS d.o.o., NABLA PLUS d.o.o., SOCOMEC SICON d.o.o., SCHNEIDER ELECTRIC, ABB d.o.o., ELSIS d.o.o., EATON, AUTOMATIKA I PROCESI d.o.o., LOVATO KONČAR d.o.o., DIETZEL GMBH, ECCOS INŽENJERING d.o.o., MONTAŽER – SMOLA d.o.o., DUPLICO d.o.o., APIS CENTAR d.o.o.

Osim priznanja domaće stručne javnosti našem skupu, svih ovih godina iznimno pozitivne ocjene stižu i iz sličnih strukovnih udruga u okruženju, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije koji su uvijek naši dragi gosti i predavači, te naša iskustva prenosimo i njihovim strukovnim komorama koje se započele sa sličnim skupovima i za njihove inženjere. Ove godine na 14. DIE bile su prisutne delegacije kolega inženjera iz Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Naše međunarodne delegacije bile su predvođene Vladom Grozdanovskim koji je predvodio Komoru na ovlašteni arhitekti i ovlašteni inženjeri Republike Sjeverne Makedonije u čijoj delegaciji su još bili i naš dragi Vlatko Todorovski i kolegica Dragica Ustapetrova. Inženjersku zbornicu Slovenije predstavljao je kolega Ivan Iveta, a Inženjersku komoru Crne Gore predsjednik Skupštine Srđan Laković, dok su u njihovoj delegaciji još bili kolegice Sandra Šiščić i Blaženka Dabanović. Osim naših međunarodnih gostiju skupu su prisustvovali i mr.sc. Marina Čavlović ispred hrvatskog odbora CIRED-a, mr.sc. Josip Šajnović – pomoćnih ravnatelja HAKOMA, dr.sc. Goran Slipac - predsjednk HRO CIGRE, Igor Božičević – ravnatelj Hrvatsko zavod za norme, izv.prof.dr.sc. Petar Šolić - prodekan za poslovanje Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split, prof.dr. sc. Tomislav Matić – dekan Fakulteta elektrotehnike,računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Adam Agotić – predsjednik Hrvatske komora ovlaštenih inženjera geodezije, Željko Dorić - predsjednik Hrvatske komore inženjera strojarstva, Nina Dražin Lovrec – predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Rajka Bunjevac – predsjednica Hrvatske komore arhitekata, izaslanik predsjednika RH dr.sc. Julije Domac te državna tajnica ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH Dunja Magaš.

S takvom organizacijom DIE nastavit ćemo i ubuduće i nemamo dvojbi da će i dalje DIE biti jednako dobro posjećeni i prepoznati od domaće i strane stručne javnosti. Zahvaljujemo se svim kolegama, članovima HKIE koji su sudjelovali na kongresu, sponzorima i pokroviteljima, tvrtkama izlagačima te našim domaćim i međunarodnim gostima, što svake godine u sve

većem broju posjećuju naš zajednički stručni skup i na taj način pokazuju da cijene i prepoznaju DIE kao centralno stručno događanje inženjera elektrotehnike te nama kao organizatorima svake godine postavljaju sve zahtjevnije i zahtjevnije zadatke kojima se mi unaprijed radujemo.Predsjednik Organizacijskog odbora 14.DIE

Darko Angebrandt, dipl.ing.el.

Sve vijesti