Trajno stručno usavršavanje

Seminari - najava

Webinar– 5G tehnologija – koncepcija, parametri i zračenje

Hrvatska komora inženjera elektrotehnike organizira webinar u utorak, 18.05.2021. g. od 13:00 do 14:30 sati na temu 5G tehnologija – koncepcija, parametri i zračenje. Predavanje će održati g. Izv.prof.dr.sc. Slavko Rupčić, dipl.ing., a sudjelovanjem na webinaru ostvarujete pravo na 2 školska sata iz stručnog područja. Prijave za webinar počinju 06.05.2021. od 13:00 sati i traju do 18.05.2021. do 12:00 sati ( nakon navedenog termina nema mogućnosti prijave za webinar). Sudjelovanje na webinaru je bez kotizacije, a prijaviti se možete na linku https://prijava.hkie.hr/. Sudjelovanje na webinaru i ostvarivanje prava na školske sate priznaje se svim sudionicima koji su webinar pokrenuli u navedenom terminu održavanja istoga.

 

 

Tema webinara:

Europska je komisija u sklopu plana „5G za Europu – akcijski plan“ 2016. godine definirala smjernice za poticanje razvoja infrastrukture i usluga pokretnih komunikacija pete generacije (5G) do 2020. godine prema kojemu je predloženo da svaka država članica ima minimalno jedan grad u kojemu će biti omogućeno pružanje komercijalnih 5G usluga s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za uvođenje mreža vrlo visokog kapaciteta kao pokretača digitalnog gospodarstva. Na poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Gradsko vijeće Grada Osijeka prihvatilo je nominaciju da bude prvi 5G grad u Hrvatskoj što je potvrdila i vlada RH u siječnju 2020. 5G sustav, prema njegovim tehničkim karakteristikama, prelazi granice samo sustava mobilne telefonije i postaje integrirani sustav za prijenos informacija, upravljanje i kontrolu velikog broja uređaja te time i prijenos velike količine podataka. Za ovakav

tehnički zahtjevan sustav potrebna je velika širina opsega frekvencija te je stoga za ovaj sustav osigurano izuzetno veliko frekvencijsko područje od 600 MHz sve do 100 GHz sa širinama kanala od 100 MHz. Signali tako visokih frekvencija imaju veliko prigušenje pri prostiranju kroz objekte te će to zahtijevati povećanje gustoće baznih postaja. Da se ne dođe do prelaska dozvoljenih nivoa polja i gustoća snaga prema važećem Zakonu o zaštiti od neionizirajućeg zračenja (NN 91/10) i Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja (NN 146/14), snage ovih baznih postaja znatno će se smanjiti. Uz sve to zračenja novih antenskih sustava 5G sustava biti će znatno

usmjerenija nego što je to bio slučaj sa starim sustavima mobilne telefonije. Nova 5G mreža bit će brža nekoliko stotina do tisuću puta od 4G mreže. Imat će veću efikasnost uređaja, veću pouzdanost mreže te mogućnost spajanja do milijun uređaja na kvadratnom kilometru. U ovom radu dan je pregled karakteristika 5G sustava prema raspoloživoj literaturi te analiza i usporedba rezultata zračenja ovog sustava i sustava prethodnih generacija s posebnim osvrtom na trenutačno stanje i budući razvoj ovog sustava u Republici Hrvatskoj.

 

 

Upute za prijavu sudjelovanja na webinaru:

Ukoliko se niste registrirali u sustav  na linku https://prijava.hkie.hr/  prvo morate kreirati korisnički račun, na e- mail adresu koja je upisana u formi stići će sigurnosni mail za potvrdu vaše registracije i nakon toga možete ostvariti prijavu za webinar putem online prijave na linku https://prijava.hkie.hr/.

Ukoliko ste već izvršili registraciju u sustav potrebno je samo ispuniti online prijavu na linku https://prijava.hkie.hr/. U navedenom terminu početka održavanja webinara na linku https://prijava.hkie.hr/ pratite webinar.

 

Sve vijesti